Stowarzyszenie Polskich Plantatorów Borówki symbolicznie otworzyło dziś nowy sezon borówkowy 2024. Plantatorzy wchodzą w niego z entuzjazmem. Zgodnie z zapowiedziami rozpoczęły się już zbiory wczesnych odmian. Chociaż tej wiosny nie brakowało wyzwań, polscy i zagraniczni konsumenci mogą cieszyć się już smacznymi, polskimi borówkami.
Stowarzyszenie Polskich Plantatorów Borówki kilkukrotnie sygnalizowało już, że tegoroczny sezon na polskie borówki rozpocznie się wcześniej niż zwykle. Powodem jest wczesny start wegetacji – wiosna 2024 zapisze się w historii branży borówkowej jako jedna z najwcześniejszych w ostatnich kilkudziesięciu latach. Dlatego też Stowarzyszenie postanowiło uczcić rozpoczęcie sezonu wcześniej niż zazwyczaj.
Gospodarzami dzisiejszego spotkania są Maria i Damian Kuca oraz grupa producentów Borówka Świętokrzyska. Spotkanie to symboliczne otwarcie nowego sezonu i degustacja owoców z polskich plantacji. Tradycyjnie najmłodszy członek borówkowej społeczności oficjalnie skosztował pierwsze owoce. – Jak co roku najmłodsi członkowie naszej społeczności kosztują pierwsze owoce borówki. Jest to symboliczny gest, którym pokazujemy konsumentom, że wkrótce polskie borówki trafią również na ich stoły. Najmłodsi degustatorzy są zazwyczaj najbardziej wymagający, a polskie borówki jedzą ze smakiem prosto z krzewów. To najlepszy dowód na to, jak dobre są polskie borówki – mówi Damian Kuca, plantator i gospodarz dzisiejszego spotkania.
Na spotkaniu omawiane są ważne tematy dotyczące promocji konsumpcji borówek i korzyści z ich spożywania. Prezes Stowarzyszenia, Bartłomiej Milczarek, podkreśla, że mimo ryzyka przymrozków, działania plantatorów pozwoliły ocalić plony i prawdopodobnie będą one na podobnym poziomie jak w ubiegłym roku. – W tym sezonie, biorąc pod uwagę doświadczenia plantatorów truskawek i malin, chcielibyśmy zwrócić uwagę pasjonatów polskich borówek na specyficzny przebieg wegetacji. Zbiory rozpoczęły się wcześniej, ale prawdopodobnie zakończą się też szybciej niż zwykle. Zachęcamy konsumentów do mrożenia borówek, aby mogli cieszyć się nimi również w kolejnych miesiącach. Warto kupić większą ilość owoców, zamrozić je i tym samym zachować sezon na dłużej. Mrożenie owoców to świetny sposób na przedłużenie dostępności polskich borówek. Powinniśmy o tym informować naszych konsumentów – przekonują plantatorzy zrzeszeni w szeregach SPPB.
Spotkanie to także okazja do zdobycia wiedzy. Zaproszeni eksperci mówią o agrotechnice, ochronie i nawożeniu plantacji oraz innowacjach. Dużo uwagi poświęca się również ekonomii, rynkowi zbytu i wyzwaniom, jakie stają przed plantatorami. Więcej informacji już wkrótce.